niedziela, 19 maja 2013

Truskawki, biszkopt i bita śmietana.

        Mam milion powodów, by nie prowadzić tego bloga - brak pięknej fotografii, która przykuwała by uwagę. Brak stałego dostępu do internetu - mój lapotop znów przecież nie działa (zdecydowanie mój sprzęt elektroniczny mnie nie lubi). Można było by dołożyć jeszcze brak czasu, a czasem i chęci. A przecież gotowanie nie jest dla mnie karą. To wytchnienie, chwile zapomnienia...
        Dlatego od dziś nie szukam już wymówek - ani tu, ani do wielu innych rzeczy. Internet - mogę przecież korzystać na wydziale, na bardzo denerwującym (ale wciąż działającym) komputerze. Brak czasu - doba ma w końcu 24 godziny, co daje 1440 minut, czyli 86400 sekund - a wśród nich trzeba umieć znaleźć chwilę dla siebie. Dla rzeczy, które sprawiają radość. Które przynoszą uśmiech.

                                                              * * *

A na dobry początek:

                  Truskawki, biszkopt i bita śmietana.



Biszkopt:
2 jajka
- mąki tyle ile ważą jajka
- cukru tyle ile ważą jajka
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. 

Czekoladowa masa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- truskawki - ok. 500 g

Tabliczkę gorzkiej czekolady z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze oraz odstawić do wystygnięcia. Następnie rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. 
Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej. 

Masa śmietanowa: 
350 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady 
- 4 łyżki mleka

Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić na parze i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. 

Dodatkowo można zetrzeć trochę gorzkiej czekolady i posypać wierzch ciasta w celu dekoracji. 


4 komentarze:

  1. aaaaale smakowicie wygląda : ))
    truskawki+czekolada to musi być pyszne : >

    przy okazji zapraszam do mnie bo tez sobie czasami pichcę.

    www.delicious91.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja pierdole chce to chce to!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niech ja tylko zdobędę truskawki!! Od razu wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda, ale cena truskawek jest przerażająca ;p

    OdpowiedzUsuń